Viccek az olaj nélküli fritőzről

Természetesen nem adtam fel. Megkérdeztem újdonsült barátomat, a mesterséges intelligenciát. Pontosabban nem is megkérdeztem, hanem utasítottam: "Mondj nekem egy olyan viccet, amely az olaj nélküli fritőzről szól".

A válasza a következő volt: "Miért nevezik az olaj nélküli fritőzt varázslónak? Mert a semmiből képes ételeket előállítani!"

Megnyugodtam, hogy akkor még van pár hónap előnye az emberiségnek a multimodális nagy nyelvi modellekhez képest. Természetesen kétségem sincs afelől, hogy 2024 elejére a ChatGPT több tucat jobbnál jobb viccet fog mondani a forrólevegős fritőzről.

De addig marad az én unalmas történetem. Ismerősömmel beszélgettem, hogy milyen az új olaj nélküli fritőz, amit vásárolt. Ódákat zengett róla:

  • egészségesebb ebéd és vacsora. Kevesebb vagy nulla olaj használatával lehetséges a sütés, így lényegesen csökken a kalóriabevitelünk,
  • faék egyszerűségű a működtetése, csak berakjuk az ételt, elindítjuk a számtalan gyári program egyikét és rövidesen kész az étel,
  • biztonságos, hiszen a legtöbb konyhai balesetet a forró olaj okozza,
  • takarékos, ugyanis az étolaj ára csillagászati magasságokban van. Egy remek forrólevegős fritőz esetében radikálisan csökken az olajhasználat,
  • környezetbarát, mert a használt olaj ártalmatlanítása még gyerekcipőben jár hazánkban.

Ennyi lelkes és magasztaló mondat után ismerősöm jelezte, hogy használtan eladó a fritőz. Látva az értetlen tekintetemet elmondta, hogy neki hiányzik a sült krumpli és a rántott szelet esetében is az olaj íze. Azt hittem, hogy viccel. Az olaj ízét hiányolja??? Kiderült, hogy nem viccel.

Címke: Olaj nélküli fritőz
2023-04-25