Programozás oktatás Tatabányán

Az újságok és a híradók tele vannak azzal a hírrel, hogy hatalmas hiányszakma az informatika, és azon belül is különösen a programozók száma a legalacsonyabb Magyarországon. Kevés a jó szakember, a jelenleginél jóval több kellene ahhoz, hogy gördülékenyen ki lehessen szolgálni a piaci igényeket.

Nem lehet elég korán kezdeni

A legjobb megoldás az, ha a programozás oktatás már gyerekkorban megkezdődik, és az egyetemi évekig eltart. A középiskola végén a legnagyobb megmérettetés az érettségi. Aki programozónak készül, annak az a minimum, hogy emelt szintű informatika vizsgát kellene tennie, de sajnos a legtöbb oktatási intézményben nincs erre lehetőség, hiszen nincs megfelelő képesítésű tanár, aki meg tudná tanítani a diákoknak a programozást.

Tatabányán mindenkinek lehetősége van személyre szabott és csoportos programozási kurzusokra jelentkezni a c-programozas.hu jóvoltából. A képzések nagyon hasznosak, hiszen nemcsak az érettségin lehet hasznát venni a programozásnak, hanem a későbbi egyetemi tanulmányok alatt is. Ahhoz, hogy valaki tapasztalt és jó programozó legyen, sok időre van szükség, és nem lehet fél év alatt megtanulni. Lexikálisan lehetséges, de az algoritmusok és a programozói gondolkodásmód csak akkor ég bele a programozók tudatába, ha sokat gyakorolják azt.

A műszaki egyetemeken nagyon magas a bukási arány programozásból. Az elsőévesek főként C programozást tanulnak, amit a Java vagy a C++ programnyelv követ. Megfelelő alapozással javítható ez a sok elégtelen, és ezáltal több szakember is képezhető. Az egyik oka annak, hogy nincs megfelelő számú programozó, hogy a felsőoktatásban megutáltatják a programozást a hallgatókkal ahelyett, hogy megszerettetnék velük. Mire megvan a diplomájuk, örülnek annak, ha nem kell programozniuk többé.

Kellemes időtöltés

Ezek a programozói képzések gyakorlatorientáltak, és arra törekednek, hogy a lehető legjobban megtanítsák a programozást az érdeklődő diákoknak. Házi feladatokkal ellenőrzik a fejlődést, és ha az oktatók úgy érzik, hogy valami nem rögzült megfelelően, akkor még frissen korrigálják azt.

A programozás oktatás jó hangulatban történik, projektorral és mágnestáblával. Az interaktív képzéseken mindenki megtalálja azt, amit keres, hiszen kevés elmélettel és változatos feladatokkal várják az érdeklődőket az oktatók.

Címke: Programozás oktatás
2019-01-28