Mit érdemes tudni a Java nyelvről?

A Java programozási nyelv James Gosling és társai nevéhez fűződik. A céljuk az volt, hogy olyan nyelvet hozzanak létre, amely segítségével kommunikációs eszközöket lehessen programozni. Fontos elvárás volt, hogy gyors legyen, a kódja kis helyen is elférjen, és hatékony legyen a feladatok elvégzése szempontjából. Ez azért volt fontos, mert az ilyen eszközök nem túl gyorsak, és kis memóriával rendelkeznek. A különböző gyártók miatt pedig úgy kellett elkészíteniük, hogy általánosan működjön mindegyik környezetben.

A Java a világ egyik leghíresebb programnyelve

Az első Java verzió 1995-ben jelent meg, amit eredetileg a C++ utódjának szántak, és ekkor még nem Java, hanem Oak néven futott. Az Oak angol jelentése tölgyfa, amit a Gosling irodája előtt álló fa ihletett. Akkoriban ez a név már foglalt volt, így másikat kellett választaniuk. A névválasztás alatt rengeteg kávét fogyasztottak, amit Jáva szigetéről importáltak. Így kapta végül a Java nevet.

A Java nyelv futtatásához egy úgynevezett virtuális környezet szükséges, amely biztosítja az akadálymentes és platformfüggetlen működést. A nyelv viszonylag egyszerű, biztonságos, hordozható és magas teljesítményű. Hatalmas előnye, hogy a programozónak elegendő csak egy nyelvet megtanulnia, és máris a legkülönfélébb programozható eszközöket képes irányítani (mobiltelefonok, szerverek, személyi számítógépek, kommunikációs eszközök).

Aki szeretné megtanulni ezt a világszerte elterjedt objektum-orientált programozási nyelvet, annak nem kell mást tennie, mint ellátogatni a pastecode.eu weboldalra, és végig kell tanulnia az ingyenes Java tanfolyam leckéit. A tananyag végére képes lesz az egyszerűbb konzolos alkalmazások készítésére, és megtanulja az olyan fogalmakat, mint az osztályok, objektumok, öröklődés, fejlett adatszerkezetek, kivételkezelés és fájlkezelés.

Címke: Ingyenes Java tanfolyam
2019-05-14