Miért a Java programozási nyelvet tanuljam meg először?

A Java programozási nyelv az egyik legismertebb a világon. Sokat elmond, hogy ma Magyarországon ez már akár emelt szintű érettségi tárgyként választható 4 másik nyelv mellett. Nem véletlen, hogy a magyarországi egyetemeken általában a C vagy a Java az oktatott nyelv, és egyes esetekben mind a kettő kötelező. Az egyetem utáni évekre fókuszálva a két nyelv közül a Java emelkedik ki, amely jelenleg az egyik legkeresettebb és legjobban megfizetett programozási nyelv.

Mire használható a Java?

A Java az egyike az ún. univerzális programnyelveknek (a Python, PHP, C++ és C# mellett), amelyeket rengeteg módon lehet hasznosítani: az Androidtól a Windowsig számtalan platformra lehet szoftvereket fejleszteni ezzel. Sokat elmond, hogy a Gmail-t is Java programozási nyelven írták, és számos banki és más nagyvállalati rendszer is ezt használja. Mivel annyira nagy mennyiségű programot írtak már meg Javában, így arra gyakorlatilag nincs esély, hogy a Java programozás alapjai néhány éven belül elveszítsék jelentőségüket.

A Java akkor is nagyszerű választás lehet, ha mobiltelefonos, applikációs vonalon történne a későbbi elhelyezkedés. A mobilalkalmazás fejlesztő munkakör annyival egyszerűbb, mint más területek, hogy elég hozzá egyetlen programozási nyelvet megtanulni, legalábbis operációs rendszerenként. Itt az iPhone-ra az Apple saját fejlesztésű Swift nevű programozási nyelvére van szükség, míg a mára már legnépszerűbb androidos telefonok Java alapon működnek. Ha valamennyi tapasztalattal rendelkezik már az ember a Java programozási nyelvben, az androidos fejlesztésben ezt könnyedén tovább lehet fejleszteni, vagy fordítva: Android alkalmazások fejlesztésével is lehet kezdeni, majd innen később tovább lehet lépni más jellegű, kihívásokkal teli projektekre.

Elég a Java?

Az informatika és ezen belül a programozás az egyik leggyorsabban fejlődő és változó terület, így kijelenthető, hogy a Java mellett előbb-utóbb másik programozási nyelvet, nyelveket is el kell majd sajátítani. Ezért nagyon fontos, hogy a különböző programnyelvek hogyan viszonyulnak egymáshoz megtanulhatóság tekintetében. Szerencsére a programozási nyelvek sokkal jobban épülnek egymásra, mint például a beszélt nyelvek (hacsak nem azonos nyelvcsaládon belüli, nagyon hasonló nyelvekről van szó). Egyesek az autóvezetéshez hasonlítják egyes programozási nyelvek tanulását. Ha Opel Corsán tanult meg valaki vezetni, kicsit hozzá kell szoknia egy városi terepjáróhoz, de nem kell újra tanulnia a kormány forgatását. A Java ismeretével néhány nap alatt nagyon jól bele lehet jönni a Pythonba, így ez újabb érv amellett, hogy a Java legyen az első tanult nyelv.

A Java programozás előnyei

  • a többi nyelvhez képest könnyen és viszonylag gyorsan tanulható,
  • kényelmes vele dolgozni,
  • ebben a strukturált nyelvekben kevésbé lehet „elveszni”, mint egy szabadabb nyelvben,
  • ez egy általános célú, objektum orientált programozási nyelv, tehát rengeteg módon fel lehet használni,
  • ez az egyik legnépszerűbb, a munkerőpiacon az egyik legkeresettebb nyelv,
  • ebben a pillanatban 1422 olyan állásajánlat létezik Magyarországon, amelyben a Java programozási nyelv ismeretére van szükség,
  • nagyon jól megfizetik a Java programozókat, nem ritkák a 7-800.000 Ft-os fizetések sem.

Elsőre elbátortalaníthatja az embert a rengeteg különböző programozási nyelv, de a programozás iránti érdeklődés esetén, érdemes minél hamarabb belevágni, és elkezdeni tanulni egy nyelvet. A többi nyelvre elég, ha később kerül sor. Talán ismerős a mondás: „A hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk a folyóhoz.” A Java programozás messze a legjobb megoldás, amikor el kell dönteni, hogy melyik nyelv legyen az első, amelyet megtanul az ember.

Címke: Java programozás alapjai
2020-12-17