A pizza története

A korai források szerint a pizza első megjelenése az i. e. 3. századra tehető. A Róma történetéről írt munkákban megemlítenek egy lapos kelt tésztát, amelyet olívaolajjal és fűszerekkel a köveken sütnek meg. A régészek nyomokat is találtak Pompeii és az ókori Egyiptom idejéből, amik egyértelműen a mai modern pizza elődjeire utalnak.

A középkorban is megtalálható a pizza, de abban az időben lepényként emlegették, és arra használták az akkori pékek, hogy a vékony tészta segítségével megnézzék, hogy felhevült-e a kemence a kenyérsütéshez. A korai pizzák még nagyon másak voltak, mint amilyennek ma ismerjük őket. Színük fehér volt, és tejföl vagy zsír volt az alapja, amire a feltétek kerültek. Ebben az időszakban Európában még nem ismerték a paradicsomot, sőt sokáig mérgezőnek is tartották és nem használták a konyhában. Elsőként a 18. században Nápoly környékén terjedt el, hogy a lapos tésztákra paradicsomot is tettek. Az igazi olasz pizza tésztáját általában nagyon vékonyra nyújtják, és kevés feltétet tesznek rá. A pizza kemencében lévő kb. 400 fokos hő hatására a sülő tésztában lévő élesztő új életre kel, buborékok keletkeznek, és a pizza tésztája csodálatosan könnyű lesz. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.

A mai pizza feltalálását Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított pizzasütőben dolgozott, és az oda látogató savoyai király és királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült el: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és nevét a királynéról kapta.

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára. Az étel nagy újdonságnak örvendett, nagyon hamar hatalmas sikert aratott, mindeközben Olaszországban a szerencsés nápolyiakat leszámítva továbbra sem ismerték. Újabb évtized múltán, az 1970-1980-as évek környékén végre Rómában és az ország északi részében is bemutatkozott, és onnantól fogva természetesen ott is lelkesen fogyasztották.

Források: wikipedia.hu, toscanapizza.hu

Címke: Pizza kemencében
2019-03-08